MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-06-02 05:51:10

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsFirefox 67.0

Zawartosć witamin w owocach i nie tylko.

Ilość witaminy C w 100 gramach owoców. Dałem owoce z których można zrobić wino.

Róża pomarszczona owoc 2000-3000 mg
Róża canina owoc  - 1800 mg (kwiat 426  mg)
Acerola 1677 mg
Rokitnik 1100 mg
Dereń  do 200 mg
Czarna porzeczka 183
Jarzębina 160 (mrożona  40-50)
Truskawka 66
Kaki 66
Jagoda goji 61,2
Pomelo 61
Poziomka 60
Kiwi 59
Pigwowiec 59
Cytryna 53
Pomarańcze 50
Jagoda kamczacka 50
Ananas 47,8
Czerwona porzeczka 46
Greipfrut czerwony 38
Morwa 36,4
Biała porzeczka 35
Grejprut biały 34
Malina 31
Limonka 29
Agrest 27,7
Mandarynka 27
Pomidor 23
Jeżyna 21
Borówka brusznica 17,8
Pigwa 15
Czarna jagoda 14,7
Żurawina 14
Tarnina 12-19
Sliwa 9,5
Jabłko 9
Mirabelka 7,5
Winogrona 5
Aronia 2,5

Offline

#2 2019-07-16 11:28:02

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 68.0

Odp: Zawartosć witamin w owocach i nie tylko.

Właściwości antyoksydacyjne - owoce.


Owoce aronii czarnoowocowej uważane są za najbo-gatsze źródło polifenoli. Całkowitą zawartość tych związ-ków w owocach określa się na 40-70 mg/g s.m., z czego ponad 50% stanowią antocyjany. Wśród nich oznaczane są: 3-galaktozyd cyjanidyny, 3-arabinozyd cyjanidyny, 3-glukozyd cyjanidyny i 3-ksylozyd cyjanidyny. drugą grupą polifenoli w owocach aronii są pochodne kwasu hydroksycynamonowego, głównie: kwas chlorogenowy ineochlorogenowy. związki te wraz zepikatechinami, decydują o cierpkim smaku owoców aronii (27), jak też o bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej aronii. Badania wykazały, że sok z owoców aronii ma działanie farmakologiczne. zawarte antocyjany zapobiegają two-rzeniu w nadmiarze wolnych rodników. dzięki właściwo-ściom chelatujacym pomagają usunąć szkodliwe metale ciężkie. Współdziałające substancje wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy i choro-bom serca, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i regulują ciśnienie krwi. najważniejszym składnikiem borówki czernicy zwanej czarną jagodą są związki fenolowe. Całkowita zawartość tych związków wynosi ok. 30 mg/g s.m., z czego 70% stanowią antocyjany, a następnie (10%) – pochodne kwa-su hydroksycynamonowego (28). Wśród występujących antocyjanów należy wymienić: malwidynę i delfinidynę, natomiast wśród fenolokwasów: kwas p-kumarowy, hy-droksykawowy i 3,4-dimetoksycynamonowy (29). Czarne jagody stosowane są jako lek przeciwbiegunkowy iprze-ciwzapalny dzięki ochronnemu działaniu na naczynia kapilarne i zmniejszeniu przepuszczalności ścian naczyń krwionośnych. zawarte w owocach karotenoidy (luteina, zeaksantyna) i antocyjany poprawiają widzenie nocne, zwiększają zdolności adaptacyjne do ciemności.Źródłem cennych substancji biologicznie aktywnych jest żurawina. zawartość związków fenolowych w żu-rawinie błotnej wynosi ok. 20mg/g s.m. należą do nich: antocyjany (peonidyna, cyjanidyna), flawanony i procyjanidyna, flawonole: kwercytyna i myrycetyna oraz pochodne kwasu hydroksycynamonowego (30). Sok z żurawin zapobiega zapaleniom dróg moczowych, chorobie wrzodowej i chorobom przyzębia. związki feno-lowe zmniejszają ryzyko arteriosklerozy i hamują rozwój komórek nowotworowych.owoce jeżyny charakteryzują się dużą zawartością związków fenolowych, co w przeliczeniu na kwas galuso-wy, wynosi od kilkudziesięciu do ponad 1000 mg/100 g świeżego produktu, tj. 23 mg/g s.m. obok antocyjanów Agata Wawrzyniak, Monika Krotki, beata stoparczyk
2219Agagt WwrAzytt Wnik,nn(glukozydy cyjanidyny) i flawonoli (kwercytyna) znajdują-cyh sie w miąższu, największy udział ma kwas elagowy, procyjanidyny i epikatechiny zlokalizowane w nasionach. nasiona wykazują przeszło dwukrotnie większą aktyw-ność przeciwutleniającą niż owoce (31). duża zawartość kwasu elagowego sprawia, że owoce jeżyny działają napotnie i wykrztuśnie. Stężenie związków fenolowych w owocach czarne-go bzu (ok. 20 mg/g s.m.) jest zbliżone do zawartości w owocach aronii. Są wśród nich antocyjany: glikozydy cyjanidyny i pelargonii. W mniejszej ilości glikozydy kwer-cytyny i kwas chlorogenowy (32). owoce te wykazują bardzo wysoką aktywność przeciwutleniającą. do owoców o dużej zawartości związków przeciwu-tleniających należą owoce dzikiej róży. W porównaniu z innymi owocami zawierają one bardzo dużo witaminy C – ok. 40mg/g s.m. lub 1250mg/100 g oraz karotenoidów – ok. 730 mg/g s.m., wśród których przeważa likopen i be-takaroten. obecna jest też witamina e (ok. 70 mg/100 g), flawonole – kwercytyna i jej glikozydy (30).owoce porzeczki czerwonej charakteryzują się mniej-szym stężeniem związków przeciwutleniających, mniejszą zawartością witaminy C i związków fenolowych. zawierają duże ilości transresweratrolu (30). Bogatym źródłem witaminy C i fenolozwiązków są truskawki. zawartość witaminy C w owocach truskawki wynosi 35-104 mg/100 g (33). zawartość związków feno-lowych wynosi ok. 20 mg/g s.m. największy udział mają antocyjany i kwas elagowy i jego pochodne (glikozydy i ellagitaniny) (28). Wśród antocyjanów występujących głównie w miąższu dominuje 3-glukozyd pelargonidyny, w pestkach 3-glukozyd cyjanidyny (34). zbliżoną do truskawek aktywność przeciwutleniającą wykazują owoce maliny ogrodowej. Występują w niej: kwas askorbinowy, antocyjany i kwas elagowy. ilość witaminy C odnotowana jest na poziomie 15-30 mg/100 g (31). Wśród polifenoli przeważa kwas elagowy stanowiący ponad 50% ich całkowitej ilości. Wykazuje on zdolność zmiatania wol-nych rodników, właściwości antybakteryjne i antywirusowe, uspokajające, przeciwbólowe, obniżające ciśnienie krwi.Całkowita zawartość związków fenolowych w winogro-nach jest porównywalna z zawartością w truskawkach, śliwkach oraz czarnych jagodach i zależy od gatunku wi-norośli. Winogrona czerwone zawierają więcej związków fenolowych niż winogrona białe (35). związki fenolowe, wśród których należy wymienić antocyjany, pochodne kwasu hydroksycynamonowego, flawonole i stilbeno-idy, zgromadzone są głównie w nasionach i skórce. Wśród polifenoli znajdujących się w nasionach winogron przeważają kwas galusowy, katechiny i epikatechiny, natomiast wskórce: kwas elagowy, myrycetyna, kwercy-tyna, kempferol i transresweratrol (36). transresweratrol wpływa na metabolizm lipidów, hamuje utlenianie lipo-protein i agregację płytek krwi, hamowanie aktywności enzymów peroksydacyjnych – lipooksygenazy i cyklo-oksygenazy. Wpływają na tworzenie kompleksów z me-talami katalizującymi reakcje utleniania, hamuje rozwój nowotworów i przerzutów nowotworów złośliwych.

Za:
http://www.medrodzinna.pl/wp-content/up … 19-023.pdf

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
pryzmaryn - mta - youtubers-house - deasa - misuszatek