Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna
Pięknie bułeczki i takie wiejskie, a patrzeć to sama przyjemność.
A wczoraj zrobiłem coś innego, a dziś konsumuję.
Mój blok czekoladowy.
Na średnim ogniu mieszamy około 10 minut, dodajemy po kolei :
-Mleko 1/2 szk.
-Masło 1 i 1/4 kostki.
-Cukier trzcinowy 2/3 szk.
-Kakao 3 duże łyżki
Odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego stygnięcia i samo zagęszczenia do 15 minut, po tym czasie dodajemy po kolei :
-Mleko proszku 2 szk.
-Rodzynki 1 szk.
-Rozdrobione Orzechy 1 szk.
-Połamane Herbatniki 200g.
Gotową masę czekoladową wciskamy łyżką do foremki na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na noc, najlepiej na jeden dzień. A międzyczasie można usunąć papier do pieczenia i odwrócić do góry nogami blok czekoladowy, aby lepiej twardniał.
Jeszcze jest przepis na blok cynamonowy(widać blok po lewej) i blok rumowy.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-12-31 13:30:55)
Offline
Kapitalne. Podałeś przepis na ten ciemny, a co z jasnym?
Offline
Kapitalne. Podałeś przepis na ten ciemny, a co z jasnym?
Ciemny, bo napisałem tam kakao, jeśli ktoś chce mocny czekoladowy blok może dać 6 dużych łyżek kakao.
Ale czy wiem ze będzie smaczniejszy, mi jakoś nie za bardzo na język.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-12-31 20:20:05)
Offline
Smak rzecz gustu.
Offline
A jasny blok , czyli cynamonowy blok.
Zamiast kakao, to dodaje 3 czubate małe łyżeczki cynamonu.
Zamiast rodzynek i orzechów, to dodaje słonecznik łuskany 1 szk. i wiórki kokosowe 1 szk.
Ps. 4 łyżeczki cynamonu to też nie wiem czy będzie smaczniejszy, mi jakoś nie za bardzo na język tyle cynamonu.
Jak czyta przepisy do ciast, to nie przekraczają 3 łyżeczki cynamonu.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-12-31 23:52:16)
Offline
Ja bardzo lubię cynamon, a co jakby dać uprażonego sezamu?
Offline
Ja bardzo lubię cynamon, a co jakby dać uprażonego sezamu?
Ja najpierw robiłem według przepisów, później myślałem jak udoskonalić, po swojemu.
Radziłbym posmakować mój, a później dojść do wniosku ze zrobię inny, lepszy, swój.
Oczywiście można spróbować wszystko, uprażonego sezam czy uprażonego słonecznika.
Zamiast herbatników, to można dodać wafle czy biszkopty.
Jeszcze można dodać kandyzowane skórki pomarańczy czy suszoną żurawinę.
Wyobraźnia nie ma granic, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić, bo stracimy ochotę na blok.
PS. Ja używam foremki 25cm na 12 cm, wtedy mamy jak na zdjęciu.
Offline
Dobrze że podałeś rozmiar formy.
Offline
A przed chwilą posmakowałem cynamonowy blok, poczułem nawet cztery łyżeczek jest dobre i to po dwóch dniach lodówce.
Jak zrobisz bloki, poczęstujesz córkę, żonę i znajomych, to mogą być zaskoczeni smakiem, ze tak dawno tego nie jedli, a może pierwszy raz.
PS. Cynamon zmieliłem kory w proszek w młynku od kawy.
Offline
Córki nigdy bloku nie jadły.(Chyba?). Cynamon mam tylko mielony.
Offline
Offline
Bardzo pięknie to wygląda na fotkach, a wiesz ze jedzenie łączy ludzi, dobry przykład z naszych posłów, raczej posłanek, z różnych opcji politycznych posłanki pojechały samolotem do Japonii na zakupy, tam razem na kupowały i nacieszyły się towarami, tylko powrotnym samolotem jedna posłanka miała klasę biznes. Podsumowując to, jak to w życiu- o różne sprawy kłócą ludzie, aby mieć to samo, ale ktoś chce czuć być lepszy od drugiego.
Offline
Przed chwilą upiekłem chleb, tym razem posypany makiem..
Offline
Offline
Offline
Bardzo ciekawy i pewnie smaczny przepis. Napisz coś o doznaniach smakowych.
Offline
Bardzo ciekawy i pewnie smaczny przepis. Napisz coś o doznaniach smakowych.
Prawdę inaczej smakuje, nie słodki, może dlatego ze teraz dodałem inny cukier trzcinowy, bardziej ciemniejszy- dark muscovado
A może lepiej spróbować z trzema dużymi łyżkami kawy inką i całą szklankę cukru, ale rum bardzo czuć w ustach.
Chyba z alkoholi to tylko rum pasuje do bloku.
Offline
Offline
Ja zauważyłem ze nasze chleby pachną, nawet następny dniu, zrobiłem też razowy z płatkami owsianym i ciągle pachnie chleb, a kupny chyba tego mają brak. I jak, kiedy masz planie zrobić blok?
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2021-01-15 20:13:25)
Offline
Na razie piekę tylko chleby, ostatni pszenno- żytni z słonecznikiem. Taki blok to milion kalorii i ogromna pokusa, a ja staram się zmniejszyć wagę (obecnie około 92 kg).
Jak zejdę poniżej 90 kg to zrobię blok. Teraz nawet zamiast słodyczy jem rodzynki albo kandyzowany imbir (polecam).
Offline
Na razie piekę tylko chleby, ostatni pszenno- żytni z słonecznikiem. Taki blok to milion kalorii i ogromna pokusa, a ja staram się zmniejszyć wagę (obecnie około 92 kg).
Jak zejdę poniżej 90 kg to zrobię blok. Teraz nawet zamiast słodyczy jem rodzynki albo kandyzowany imbir (polecam).
Im starszy, tym trudniej zjeść z wagi, polecam tobie codziennie spacery, no chyba ze masz dużo spacerów w pracy.
Ja jestem młodszy od ciebie, to lubię pobiegać sobie w lato, dzięki temu schudłem 10 kg, a jeszcze mniej jadło, to dało rade.
A blok tylko jeden cienki kawałek dla siebie, a resztę rozdać potrzebującym, rodzinie i w pracy.
Offline
Dość sporo chodzę, z przystanku do pracy z 1,5 kilometra, Z pracy na przystanek (inny) ponad 2 kilometry. Wczoraj i dziś rano odśnieżałem chodnik przed domem i podwórko, bo spadło do 30 cm śniegu. Staram się ruszać, niedługo będę miał 58 lat. Ech....
Offline
Offline
Offline
Tak, ja dodamy masło do bułek od razu jest inny smak, właśnie w tej chwili tez piecze bułeczki, ale czterech różnych mąk.
A co na bułeczki przeważnie kładziesz, serek, szyneczkę , a może smalec z skwarkami, co najlepiej tobie smakuje, bo ja lubię miodem.
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3 Następna